Home Column DE P VAN PROFIT

DE P VAN PROFIT

door Twentevisie
21 views

In 2008 volgde ik de kopstudie Duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De studie werd aangeboden door mijn toenmalige werkgever en het leek mij een welkome af- wisseling van de financieel-economische studies die ik tot dat moment had gevolgd. Vol goede moed toog ik naar Delft om deel te nemen aan de eerste seminars, waar ik tot mijn teleurstelling moest vaststellen dat ik de enige was die zich vanuit onze organisatie had aangemeld. Achteraf beschouwd was dat geen grote verrassing. De heersende gedachte binnen de financiële dienstverlening was toentertijd dat met duurzaamheid geen droog brood te verdienen viel en mijn collega’s hadden me de dagen ervoor op kantoor al gniffelend uitgemaakt voor bomenknuffelaar en geitenwollen sok.

Een vlugge blik rond de collegezaal bevestigde het beeld dat mijn collega’s hadden geschetst. De dresscode schreef sandalen, pluizige trui en afritsbroek voor en ik was klaarblijkelijk de enige die de memo niet gekregen had. Tijdens het plichtmatige voorstelrondje werd al snel duidelijk dat ik de enige deelnemer was uit de private sector. De andere deelnemers werkten met name voor non-profitorganisaties, natuurstichtingen en milieuclubs. Het werd niet concreet uitgesproken, maar ik voelde dat mijn aanwezigheid met lichte argwaan werd aanschouwd.

Rode draad in de opleiding vormden de 3 P’s: People Planet Profit. De hoofdstukken over People en Planet konden rekenen op de volledige aandacht van de groep. Onderwerpen zoals de rol van mens en maatschappij, opwekking van hernieuwbare energie, beperking van CO2-uitstoot en het reduceren van plastic vonden gretig aftrek en zorgden voor levendige discussies. Toen echter de P van Profit aan bod kwam, zag je de aandacht en interesse zienderogen verslappen. Bij sommige deelnemers zag je ronduit afkeer. Het idee alleen al, dat er mensen (of nog erger; bedrijven) ook maar een euro zouden verdienen aan duurzaamheid gaf mijn studiegenoten de kriebels.

Deze ervaring vormde een keerpunt in mijn leven. Het was namelijk op dát moment dat bij mij het absolute besef indaalde, dat zónder de P van Profit we de andere twee P’s nooit zouden gaan bewerkstelligen. De klimaat-, energie- en milieucrisis is niet iets van een kleine club wereldverbeteraars, maar vergt inzet van ons allemaal. Het bedrijfsleven, en in het bijzonder de innovatie en investeringen die zij plegen, zijn daarbij onontbeerlijk! Winstgevende businesscases voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen moeten de norm worden, teneinde de duurzame wereld te creëren die we allen wensen.

Laten we de P van Profit dus omarmen, in plaats van er een vies gezicht bij te trekken.

Door: BOY PETERS
DIRECTEUR
BOUWSUBSIDIE NEDERLAND

Gerelateerde artikelen

X