Home Column De gebakjes van Arie en Janny

De gebakjes van Arie en Janny

door Twentevisie
23 views

Op verjaardagen en bij andere gelegenheden vragen mensen altijd wat ik ‘voor de kost doe’. Als ik antwoord dat ik uitvaartverzorger ben, komen de bekende reacties. “Ik zou dat niet kunnen hoor, altijd met huilende mensen omgaan.” Of “Jij uitvaartverzorger? Maar je bent nog zo jong.” En daarna volgen er meestal nog wat misverstanden over ons beroep. Over de laatste verzorging bijvoorbeeld. Of over wat er wel en niet kan maar er komen vooral veel persoonlijke verhalen los.

Dat laatste is wat mijn vak zo boeiend maakt. De mooie verhalen van de nabestaanden. Of soms zelfs van degene die gaat overlijden. Over hun jeugd, huwelijk, de kinderen en hun werk. Over verre reizen, ontroerende gebeurtenissen en liefdevolle herinneringen. Daarbij wordt er weleens een traan weggepinkt, maar er wordt ook heel veel gelachen. En tijdens het ophalen van al die mooie momenten wordt het mij vanzelf wel duidelijk welke uitvaart het beste bij deze familie past. En die opties bespreek ik dan met hen. De keuze maken ze uiteraard zelf.

Ook na afloop van de uitvaart ga ik vaak nog even bij de familie langs. Elk afscheid is triest voor de nabestaanden, maar mijn hart gaat vooral uit naar de ouderen die na een jarenlang huwelijk achterblijven. Verbazend dapper slaan ze zich door hun verdriet heen en ze waarderen het altijd erg als ik ze nog een keer kom opzoeken.

Afgelopen vrijdag was ik nog even bij Arie. Hij had in zijn tachtigjarige leven nog nooit gekookt want dat deed Janny altijd. Maar Janny was er niet meer. Toen ik binnenkwam stond Arie’s stamppotje op het vuur. Hij tilde glimmend van trots het deksel van de pan. En terwijl de koffie doorliep kwam hij met twee gebakjes aanzetten. “Deze vond Janny zo lekker”, zei hij. “Die haalde ik elke vrijdag voor haar.”

Op die momenten vergeet ik de weekenddiensten, het nooit weten wanneer je moet werken en de stress en hectiek die ook bij dit vak horen. Dan zwaai ik nog even naar Arie en vervolgens ga ik helemaal tevreden weer naar huis.

Gerelateerde artikelen

X