Home Column Our last dance

Our last dance

door Twentevisie
21 views

Wanneer ik uit mijn auto stap bij het opgegeven adres hoor ik muziek. Hoe dichter ik bij de voordeur kom, hoe harder het geluid van vrolijke muziek mijn kant op komt. Ik bel aan en de muziek stopt. De deur wordt opengedaan door een dame. Ik geef haar een hand en condoleer haar met het verlies van haar man. We lopen door naar de kamer waar ook haar kinderen aanwezig zijn.

Als we eenmaal zitten verontschuldigt ze zich voor de harde muziek. “U zult wel denken” zegt ze, “maar mijn man was één en al muziek. Hij kon de hele dag naar muziek luisteren, meezingen en dansen. Hij was gek op dansen … de gekste dansjes op de gekste muziek. Ook samen met mij, we hebben samen heel wat afgedanst”. De kinderen gniffelen zachtjes.

“We willen dan ook heel graag dat zijn liefde voor muziek in de plechtigheid duidelijk naar voren komt, hoe kunnen we dit doen?” Ik heb hier wel wat ideeën over en bespreek deze met haar en de kinderen.

De dag van de uitvaart breekt aan. De nabestaanden nemen plaats in de aula en de belangstellenden volgen. Nadat het openingsmuziekstuk heeft geklonken, de zoon en dochter hebben gesproken, krijgt de echtgenote het woord. Op het scherm verschijnen foto’s van haar man, zingend en dansend. Ze glundert en dan doet ze iets wat niemand verwacht.… Ze kijkt mij aan en knikt. Ik zet de muziek aan, zij loopt naar de kist, legt haar beide handen erop en terwijl de muziek begint zegt ze: “kom schat, nog 1x wij samen, our last dance”, en ze begint te dansen. Het is muisstil onder de aanwezigen. Totdat haar zoon en dochter ook opstaan en beginnen mee te dansen. Mensen kijken elkaar aan en dan staat er nog iemand op en nog een aantal mensen en voor ik het weet staat de hele aula te swingen.

Als de muziek is afgelopen blijft iedereen staan en onder een luid applaus zegt ze: “Dank je wel lieverd voor our last dance, het ga je goed…”

De columns van Berry en zijn collega’s zijn gebundeld in een boekje, “Bijzondere verhalen over afscheid”  Deze bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl

Gerelateerde artikelen

X