Home Column Tijd nemen voor focus en managen van verwachting

Tijd nemen voor focus en managen van verwachting

door Twentevisie
20 views

De extreme bewegingen op de aandelenmarkten en wereldwijde onrust vragen om bezinning en focus, zeker nu de historisch lage rente een dominante factor is. Vermogensbeheerder Edwin Wierda over het belang van kalmte, eerlijkheid, relativering en scherpte.

Neem de Brexit, die was totaal onverwacht en had enorme gevolgen op de aandelen markt. Als je op zo’n hectisch extreem moment in staat bent te anticiperen en het positieve kunt her-kennen, kun je je verlies zo veel mogelijk beperken. In die hectiek neem ik de tijd om na te denken en kalmte te bewaren, het overzicht te houden en te kijken hoe en waar Wierda Vermogensbeheer kan stabiliseren of toch winst kan halen. Onze keuzes hebben in die weken goed uitgepakt, omdat ik heb geleerd dat ik kan vertrouwen op het reageren vanuit mijn ratio, zo ben ik. In hectiek focus ik op feiten, analyse en ervaring en neem dan mijn besluit.” Dat loont.

Managen van verwachting
Hoe eerlijk kun je zijn met zoveel onzekerheid? “Ik vertel mijn klanten hoe het in elkaar zit en wij het soms ook niet weten. Het managen van wensen en verwachtingen bepaalt grotendeels hoe
mensen reageren, het gaat er om hoe je wat en wanneer deelt met je klant en hoe consistent je bent in beleid.”

“Het heeft geen enkele zin mee te gaan met mensen die in de huidige markt 10 procent rendement willen, omdat het nu niet haalbaar is als je het ieder jaar structureel wilt. Als je weet welk jaarlijks rendement je klant wil, weet jij welke risico’s je kunt nemen. Er is zeker een verband tussen het rendement op aandelen en de rentestand. Ik blijf reëel en leg m’n klanten uit wat wel mogelijk is, want het gaat erom of wij in staat zijn om op een realistische manier boven het gemiddelde van de beurs uit te komen. Wij kiezen ervoor onze klanten actief op de hoogte te houden, ook als het plotseling mis gaat op de beurs.”

“Ik heb geleerd meer te relativeren. Sinds de start van Wierda Vermogensbeheer acht jaar geleden zijn we voortdurend gegroeid. Ik realiseer me dat ik het bedrijf in goede banen moet blijven leiden, want onze klanten vertrouwen erop dat ons huis in een zware storm overeind blijft staan. Daarom spiegel ik met de juiste mensen om het bedrijf steviger vorm te geven. Door van afstand te kijken naar wat ik doe, geef ik het een plaats in een breder geheel en dat werkt. Want met alle hectiek en onzekerheden op de beurs, is dat voor mij het belang-rijkste: rust, vertrouwen op feiten vanuit kennis, analyse en ervaring en focussen op wat we moeten doen.”

Gerelateerde artikelen

X