Home Column ‘Uitvaartverzorger: mooi beroep, maar…’

‘Uitvaartverzorger: mooi beroep, maar…’

door Twentevisie
25 views

Dat is wat ik altijd hoor als ik vertel welk beroep ik heb. ‘Mooi beroep, maar je moet wel je gevoel uit kunnen schakelen’ is vaak de eerste opmerking. Gevolgd door ‘Ik zou dat niet kunnen hoor’. Ik leg het niet altijd uit, maar ik denk hetzelfde. Ik zou het namelijk ook niet kunnen, mijn gevoel uitschakelen.

Elke collega bij Yarden heeft zijn of haar eigen verhaal. Veel van hen zijn in deze branche terechtgekomen toen ze in hun nabije omgeving een overlijden meemaakten. Bijvoorbeeld van een partner, een ouder of een broer of zus. Zelf ben ik vlak na het overlijden van mijn vader bij Yarden gaan werken. Mijn vader was geen prater en hij had het nooit over zijn eigen afscheid gehad. Logisch, want hij was pas 47 toen hij onverwachts overleed. We hebben zijn afscheid zoveel mogelijk gedaan zoals hij het zou willen, maar zeker weten deden we niets. We wisten ook niet wat er allemaal mogelijk was. Achteraf zou ik bijvoorbeeld heel graag een vingerafdruk van hem willen hebben. Iets wat ik nu altijd aan de familieleden aanbied. En meestal hebben zij ook geen idee dat dit kan. Het aanbieden van alle mogelijkheden is nu een soort missie van me geworden.

Wat betreft het uitschakelen van emoties tijdens de vele uitvaarten die ik begeleid: dat lukt echt niet altijd. Net als mijn collega’s heb ik het soms moeilijk bij bepaalde muziekstukken. Of als ik de naam van mijn vader op het lint van het boeket zie, omdat de overledene ook zo heet. Als er kinderen bij betrokken zijn, maar ook als een hoogbejaarde reddeloos achterblijft na een hecht huwelijk van zestig jaar.

Natuurlijk verliezen we ons nooit in emoties, maar het komt wel voor dat we net als de familie een traantje wegpinken. Nog een keer extra bij de nabestaanden langsgaan om te informeren hoe het gaat. Een stapje harder lopen of nabestaanden verrassen met suggesties waar ze zelf nooit aan gedacht hadden. Dat is wat ons werk zo mooi maakt. Mooier dan het zou zijn als we ons gevoel écht uit zouden schakelen.

Reageren? Mail: marlon.noordhuis@yarden.nl

Verschillende columns zijn gebundeld in een boekje, ‘Bijzondere verhalen over afscheid’, hiervan is een derde uitgave verschenen. Deze derde bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code TV te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.

Gerelateerde artikelen

X