Home Voorwoord Voorwoord Jan Medendorp: DE JUS IS ERAF

Voorwoord Jan Medendorp: DE JUS IS ERAF

door Twentevisie
1 views

Eigenlijk is er niet zo veel aan, aan het huidige leven. Geen zorgen, ik heb de dienstregeling van de NS niet op mijn bureau liggen, maar de jus is er al een jaar vanaf. En het kan nog wel even duren, dat corona.

Ik ging tot een jaar geleden heel regelmatig lunchen in Enschede, Hengelo, Bathmen, Amsterdam, Den Haag. En minstens één keer per week ging ik naar het theater, de bioscoop, een expositie of ander vermaak. Ik las pas wat ik moet doen om nu het theater in te komen. De lust vergaat me. Het moet, dat begrijp ik ook wel, maar ik kan het niet opbrengen.

Ik heb het afgelopen jaar ook nog nooit zoveel televisie gekeken als in de jaren ervoor. Ik werk, ik ruim op, ben op zoek naar een ander huis (omdat mijn huidige aanleunwoning aan een boerderij door de verhuurder is verkocht aan een projectontwikkelaar), heb via beeldtelefoon contact met mijn kleinzoon die bijna een halfjaar is en die ik pas een paar keer in het echt gezien heb.

Mijn moeder werd van de week 81 jaar. Toen ze 80 werd, hadden we een feestje voor haar georganiseerd dat helaas moest worden gecanceld. ‘Dan volgend jaar maar’, zei ze berustend. Niet dus. Het goede nieuws is dat ze inmiddels wel het vaccin heeft gekregen. Ze durft nu iets meer, maar met de trein? Nee, dat is nog een stap te ver voor haar. Ze wandelt veel, fietst, maar het zingen en dansen zijn vooralsnog afgelast.

Ik heb er geen vertrouwen meer in dat de maatschappij op korte termijn weer als vanouds functioneert; ik had een jaar geleden niet gedacht dat we met die middeleeuwse ellende zolang opgescheept zouden zitten…

Het meest heb ik nog te doen met de ondernemers, bijvoorbeeld de ondernemers in de horeca… ze kunnen geen kant op. Al die ambtenaren krijgen hun salaris wel, maar zij die het moeten verdienen in dit land staan met de rug tegen de muur. Sterkte jongens…

JAN MEDENDORP
HOOFDREDACTEUR

Dit is het voorwoord uit de Twentevisie-uitgave mei 2021. Bekijk deze uitgave hier.
X